Wednesday 29 February 2012

Resep Tantangan KBB#28 - Torta Pasqualina (Easter Savoury Cake)

Hai..haiiii…. Sudah rindu dengan tantangan Klub Berani Baking? Tantangan periode Maret-April kali ini menantang kita untuk berkreasi ala Italia. Taraaaa… kita sambuuut Torta Pasqualina. Prok..prok..prok…..!!!

Torta Pasqualina adalah istilah dalam bahasa Italia yang secara harfiah berarti Kue Paskah. Merupakan hidangan khas Paskah dari Piemonte dan Liguria.

Adonannya merupakan adonan berlapis, sedikit seperti 'adonan fillo', tapi lebih tebal dan disebut 'pasta matta' (=crazy dough). Kue yang berasal dari Liguria ini mengandung keju lokal “Prescinseua” yang hanya dapat ditemukan di Liguria. Kejunya sangat creamy, lembut dan sedikit asam. Jika tidak memungkinkan menemukan Prescinseau di tempat anda, bisa disubtitusi dengan ricotta yang sangat lembut atau ricotta biasa dengan tambahan sedikit susu.
Torta Pasqualina
Source: Old Time Cooking Recipes

Ingredients:

DOUGH:
600 g (1 lb 5 oz) white flour
6 Tbs olive oil
a pinch of salt

FILLING:
1 kg (2 lb) Swiss chard (silver beet) or spinach
400 g (0.9 lb) cottage cheese/ricotta cheese
100 g (3.5 oz) parmesan
10 eggs
2 teaspoons marjoram, chopped
2 teaspoons parsley, chopped
garlic, minced (optional)
olive oil
salt, pepper
Preparation:

1. DOUGH:
-Combine flour, oil, a pinch of salt and enough cold water to make a medium soft dough.
-Knead well for 10 minutes or until the dough becomes elastic. -Divide the dough into 14 balls.
-Cover with cloth and let stand for about 1 hour.

2. FILLING:
-Clean, wash and dry the Swiss chard.
-Place in a saucepan with little boiling water and cook at high heat until wilted.
-Cool, then squeeze out excess liquid and chop finely.
-Add 50 g (1.7 oz) parmesan cheese, marjoram, parsley, garlic and 2 eggs. Season with salt and pepper.

3. Oil a round shallow oven dish, 9 inches (22 cm) in diameter.

4. Flatten each piece of dough, one at a time, making each a very thin disk, larger than the baking pan you are going to use.

5. Lay the pastry on the oven dish, allowing it to flow over the edges. Oil it lightly.

6. Place another disk over it and repeat until you have used 7 disks.

7. Spread the Swiss chard stuffing over the dough, and then spread the cottage cheese over the greens level with a knife.

8. Make 8 small cavities. Pour a raw egg into each cavity and sprinkle each with salt, pepper and remaining parmesan cheese.

9. Cover the whole lot with the same number of pastry sheets, each brushed with oil.

10. Pinch the borders and trim the excess dough, prick the top of the pie in a few places and then brush with oil.

11. Bake for 1 hour in 190 C (375 F) oven. Allow to rest before removing from the cake tin

Ketentuan laporan:
• Deadline laporan adalah tanggal 31 Maret 2012, pukul 00.00 WIB.
• Kirimkan hasil akhir laporan berikut foto 150 pxl ke klubkita@gmail.com; cc amy.kbb@gmail.com; cold_papeda@yahoo.com
• Laporan harus disertakan nama, nama blog dan blog link, post link, serta review untuk bloggers.
• Laporan untuk Non-Bloggers adalah foto-foto kolase step-by-step, foto hasil akhir, serta cerita pembuatan dan review.

Notes:
• Logo lulus akan dikirimkan setelah hosts menerima laporan
• Logo lulus tidak akan dikirimkan kepada anggota yang telat mengirimkan laporan dari jadwal yang telah ditentukan dan tidak akan dimasukkan dalam round-up.
• Laporan dapat diposting serentak sejak tanggal 30 Maret 2012.

Semangaaaat daaan happy baking yaaa…

Duo Host
Emma - Amy

No comments:

Post a Comment